Švédsko
8 Počet hodnotení:
100 % Miera odporúčaní:
Lyžiarske strediská Švédsko
Lyžiarske strediská Švédsko
Vo Švédsku nájdete lyžiarske strediská ako z rozprávkovej knižky – nekonečné kopce, nádherná krajina a skvostné výhľady, ktoré potešia každého lyžiara. Moderné vleky a prvotriedne upravované zjazdovky urobia tiež svoje, a tak je vysoká pravdepodobnosť, že si so svojej dovolenky odnesiete jedinečné krásne zážitky a spomienky.Švédsko a bežecké lyžovanie k sebe patrí tak, ako Pipi Dlhá Pančucha Pán Nilsson, a to predovšetkým vďaka známym pretekom Vasov beh, ktoré sa konajú už od roku 1922. Aby však nevznikol nesprávny dojem, možností na lyžovanie je tu taktiež habadej. Charakteristikou lyžiarskych stredísk je ich pomerne nízka nadmorská výška. Lyžovanie sa začína v 400 m n.m. a najvyššie položeným lyžiarskym strediskom je Åre s 1 277 m n.n. – čo je vcelku podstatne nižšie, ako známe alpské strediská. Preto sa bavíme o vysokej istote snehu a lyžiarskej sezóne od polovice novembra do konca apríla.
Najznámejšie a najväčšie lyžiarske strediská sú Åre a Sälen, každé má 100 km zjazdoviek. Åre je taktiež dejiskom Svetového majstrovstva v lyžovaní a a FIS svetového pohára vo freestyle, čo ho postavilo ďaleko za hranice Švédska. Sälen je stredisko veľmi pestré a zahŕňa celkom štyri lyžiarske areály: Lindvallen, Högfjället, Tandådalen a Hundfjället. Každé z nich má svoje silné stránky. Tandådalen má napríklad jeden z najrozmanitejších snowparkov Švédska, Lindvallen je prispôsobený rodinám a ponúka terén pre deti s vlastnými vlekmi a profesionálnym opatrovaním.
Åre bolo už dvakrát dejiskom Majstrovstiev sveta v zjazdovom lyžovaní (1954 a 2007) a v roku 2008 sa tu konal aj FIS Svetový pohár vo freestyle.
Après ski Švédsko
Na švédskych stoloch vládne výdatná domáca kuchyňa("husmanskost"). K tomu patria samozrejme aj známe mäsové guličky Köttbullar, ktoré sa podávajú s brusnicovou omáčkou a tak chutia úplne dokonalo. Ryby ako je losos alebo sleď hrajú v švédskej kuchyni taktiež veľkú rolu. Miestni Švédi jedia len tak alebo ako dezert tradičné škoricové slimáky Kanelbullar alebo perníky.V typickej švédskej kuchyni nájdeme prvky z kultúry a geografie. Na severe jedia skôr mäso, hlavne divočinu a soby. Pochádzajú odtiaľ aj sucháre, ktoré si tu môžete zakúpiť v tých najrôznejších podobách. Obľúbené nápoje sú káva, domáce ovocné šťavy z jabĺk a mlieko. Rôzne bylinkové pálenky, vodku a pivo je možné zakúpiť v supermarketoch a vychutnať si ich pri každej príležitosti.




