Poľsko
143 Počet hodnotení:
85 % Miera odporúčaní:
Lyžiarske strediská Poľsko
Lyžiarske strediská Poľsko
Lyžiarska dovolenka v Poľsku znamená perfektné lyžiarske oblasti za dobré ceny. Otvorenie krajiny turistickému ruchu a nízke ceny, v porovnaní s Európou, napomáhajú turizmu k trvalému rozmachu. K pozitívnemu rozvoju prispieva taktiež rozšírenie a zlepšenie poľskej diaľničnej siete. K pestovaniu zimných športov sa ideálne hodia Vysoké Tatry a Krkonoše. V trojuholníku krajín Poľsko-Česko-Nemecko leží známy poľský areál zimných športov Sklárska Poruba. Sklárska Poruba má k dispozícii jedno z najatraktívnejších lyžiarskych stredísk v poľských Krkonošiach a patrí spolu s Karpaczom k najobľúbenejším. Lyžiarska oblasť Sklárska Poruba je rozdelená na dve časti, pričom prvá časť sa nachádza v mestskej oblasti a nájdete tu krátke a ľahké zjazdovky. V druhej časti sa vo výške 1 362 m nachádza vrchol Szrenica. Tento ponúka vďaka svojej špecifickej klíme optimálne snehové podmienky, ktoré ináč vládnu len vo vysokých alpských regiónoch. Pomocné zasnežovacie zariadenia, ktoré patria k najväčším v Európe, sa postarajú o perfektné snehové podmienky. Aj ostatné lyžiarske strediská v okolí Zakopaného prispievajú k pestrosti zimnej dovolenky. Za zmienku stojí napríklad lyžiarske stredisko Kasprowy Wierch. Skúsení lyžiari si môžu vychutnať atraktívne zjazdy a pre začiatočníkov i mierne pokročilých sú tu tiež vytvorené prvotriedne podmienky.Après ski Poľsko
Pohostinnosť je v Poľsku obzvlášť pestovaná a živá. Hostia sa môžu tešiť na to, že budú stále vítaní. V popredí je stále dobré jedlo, po ktorom určite nepôjdete domov hladní. Cirkevné sviatky ako veľká noc a vianoce, ako aj rodinné oslavy – narodeniny, meniny a svadby – sa tu oslavujú obzvlášť výdatne a na stôl sa servíruje všetko, čo kuchyňa ponúka. Poľská kuchyňa a jej jedlá sú charakterizované vplyvmi z iných krajín . V širokom výbere pokrmov sa nájdu vplyvy nemeckej, ruskej, ukrajinskej, tureckej a židovskej kuchyne. Poľská kuchyňa sa označuje ako veľmi výdatná. Poľské poľnohospodárstvo a to, čo poľnohospodári pestujú má doraz na typickú a tradičnú poľskú stravu. Preto existuje veľa jedál zo zemiakov, kyslej kapusty, červenej repy, uhoriek, vajec, kalerábov a húb. Predovšetkým sa v Poľsku ale je mäso, ktoré sa spracováva na klobásy a salámu. Krakovská (sušená údená klobása) je tým najznámejším príkladom. Pred pár rokmi bolo Poľsko krajinou, v ktorej bola najväčšia spotreba mäsa na osobu, preto sa niet čo čudovať, že veľa mäsa a niekedy tiež pohárik vodky uceľujú poľské jedlo.Lyžiarske strediská Poľsko
| Miesto (región) | Výška miesta | Lyžiarske stredisko | Zjazdovky |
Výška strediska od – do |
|---|---|---|---|---|
| 480 m | Winterpol Karpacz | 2,5 km | 730 - 805 m | |
| 833 m | Kasprowy Wierch | 15 km | 1 014 - 1 987 m | |
| 450 m | Świeradów Zdrój (Bad Flinsberg) | 3 km | 617 - 1 060 m |




